Bajnai na Facebooku za pár hodín predbehol šéfa socialistov

25.10.2012 Celý región

Budapešť 24. októbra (TASR) – Bývalý maďarský premiér Gordon Bajnai, ktorý v utorok oznámil na protivládnej masovej demonštrácii návrat do politiky a vytvorenie volebnej platformy Spolu 2014, sa stal na spoločenskej sieti v priebehu niekoľkých hodín populárnejším než predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán má na Facebooku 138.000 priaznivcov, ľavicový expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány 20.000, opozičná strana Politika môže byť iná (LMP) 19.000 a šéf socialistov Mesterházy 8000.

Bajnaiho iniciatívu na založenie volebného hnutia Spolu 2014 privítal ešte v utorok v mene DK F. Gyurcsány, ktorý 15. septembra vyhlásil, že nebude kandidovať v roku 2014 na post predsedu maďarskej vlády.

„Najväčšiu šancu na víťazstvo máme vtedy, ak sa nám podarí dosiahnuť spojenie širokého spektra opozície. Spojenie opozície musí zosobniť človek, ktorý bude prijateľný bez väčších kompromisov pre každého, pričom ja osobne som v názorovom konflikte s viacerými vodcami opozičných subjektov,“ zdôvodnil vtedy pre TASR svoje rozhodnutie Gyurcsány.

Predstavitelia MSZP pre spravodajský server Origo.hu dnes vyhlásili, že sú otvorení tejto iniciatíve - zomknutiu opozície, ale boli by radi, keby sa sily snažiace o porazenie Viktora Orbána prispôsobili im. Socialisti by však radi videli po Gyulovi Hornovi na čele krajiny opäť skutočne ľavicového premiéra.

Podpredseda MSZP Csaba Horváth povedal, že volebné hnutie Spolu 2014 nie je konkurenciou MSZP, pretože „oslovuje liberálny stred a to je tiež potrebné“.

Predseda frakcie ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) Benedek Jávor oznámil, že jeho strana je ochotná spolupracovať s novým hnutím, ak dostane záruky k naplneniu najdôležitejších bodov svojho programu. „O prípadnej spolupráci rozhodne novembrový kongres LMP,“ dodal Jávor.

Bajnai v utorok vyhlásil, že založením volebného hnutia vzniká nový politický stred. Jeho cieľom je obnoviť právny štát, solidaritu v spoločnosti, zosúladiť domov a pokrok, ale aj posilniť európske hodnoty. Zdôraznil však, že sa nechcú pretransformovať na stranu. Zakladateľmi hnutia sú skupina zo spoločenskej siete Facebook Milión ľudí za slobodu maďarskej tlače (Milla), Hnutie maďarská Solidarita a Spolok domov a pokrok.
 

Vyberte región